Als organisatie lijkt het dat je verplicht aanwezig moet zijn op sociale media. Maar let echter op voor deze valkuil. Het verkeerd en zelfs overdadig gebruik van sociale media, kan ook negatieve gevolgen hebben. In de eerste plaats dient sociale media om een dialoog aan te gaan. Het is een aanvulling op online communicatie met een welbepaald doel voor ogen.
Kies bewust voor een specifiek platform. Ze zijn niet allemaal geschikt voor jouw organisatie. Online communities zijn erg organisch, ze ondergaan veel veranderingen en zijn onderhevig aan trends. Het is daarom belangrijk elk platform goed te bestuderen en je eigen conclusies te trekken. Je kan ook veel leren van anderen, kijk dus zeker hoe anderen het doen. Er is heel wat te vertellen over sociale media, maar met enkele eenvoudige aandachtspunten geraak je snel op weg.
Facebook draait rond conversaties. Het community-gevoel is er erg groot. Klanten verwachten reacties en wisselen ervaringen uit met anderen. Het platform is geschikt voor elk type organisatie dat graag in dialoog gaat met zijn volgers.
Instagram legt de focus op visuele communicatie. Gebruik dit platform om beelden te verspreiden. Het is al vaak aangetoond dat Instagram het meeste succes kent als je laat binnenkijken in je organisatie. Dit maakt je als organisatie toegankelijker en menselijker. Je volgers zullen er een gevoel van persoonlijk contact aan over houden.
Het bekende video platform van Google wordt dagelijks wereldwijd gebruikt. Bewegende beelden doen het erg goed op sociale media, dus YouTube is een belangrijke tool als je regelmatig video’s produceert.
Twitter is ooit begonnen met je de vraag te stellen: “What are you doing?”. Maar die vraag hebben ze al jaren achter zich gelaten. Je vindt er vandaag naast interessante weetjes ook heel wat grappige citaten op terug. Helaas is de populariteit van Twitter de laatste jaren niet meer gestegen. Maar het blijft voor velen een bron van nieuwsvergaring. Journalisten zijn er nog steeds erg actief op, dus haal er je voordeel uit.
Het professionele platform LinkedIn kan je een beetje vergelijken met Facebook, maar dan voor je werkvrienden. Ook hier kan je een apart profiel voor jezelf en je bedrijf aanmaken. Gebruik dit platform in de eerste plaats om je netwerken te ondersteunen. En vervolgens om je zakelijk nieuws te delen.
Het Chinese platform TikTok ligt af en toe zwaar onder vuur. Ondanks het zeer grote succes, blijf ik erg sceptisch over het platform. Het heeft erg veel invloed op jonge gebruikers, is erg snel en de content is hierdoor erg vergankelijk. Het is in de eerste plaats een thuis voor creatieve dansvideo’s, die aan de basis liggen van het grote succes bij jongeren.
Persoonlijk beschouw ik een messenger app niet als sociale media. Vermits het uitwisselen van berichten vooral gericht is op een-op-een communictie. Ze zijn belangrijke vorm van contact, maar niet als medium om met je klanten te communiceren.
Je moet geen lid worden van alle sociale platformen. Dat vergroot immers het risico dat je niet voldoende tijd en energie kan vinden om ze te onderhouden. En er is niets zo saai als een dode account. Wil je je toch aanmelden voor enkele platformen? Hou dan deze vuistregels bij de hand: